Ouderen samen actief

Dit project kunnen we uitvoeren door de financiering van diverse fondsen waaronder; Oranjefonds, Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK, Papefonds, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen wijkactiviteiten, en Kinderraad Gemeente Nijmegen.

Nu de herfst toch echt zijn intreden heeft gedaan is het tijd voor iets warms. Daarom deze week: heerlijk warme wollen sokken. Lekker met een anti-slip zool zodat je niet kunt uitglijden. Samen met Corry Zwijnenberg weer alles ingepakt en op alle 40 adressen bezorgt.

Het cadeautje van 14 oktober was een lekker doosje Merci. Altijd leuk om in huis te hebben en lekker uit te delen. Samen met Corry Zwijnenberg weer alle doosjes ingepakt en op 40 adressen bezorgt.

7 oktober hebben de ouderen die niet naar het Weeshuis komen weer een kleine attentie thuis gekregen. Deze week was het een heerlijk geurend kaarsenpotje.

7 oktober Kinderboekenweek

Silvia Hondelink van Brein in Beweging heeft een workshop gegeven over de kinderboeken week. Kinderboeken van vroeger en nu zijn besproken. Ter afsluiting was er een leuke opname van Toon Hermans.

30 september pompoenworkshop.

Eerst de voorbereidingen; 40 pompoenen kopen, open zagen, uithollen en voorzien van plastic en oase. Ondertussen kleine materialen verzamelen zoals lampionnetjes, eikels, paddenstoelen, denneappels etc. Daarna het park in en takjes knippen van o.a. Hedera. Dan alles in tassen en naar het Weeshuis brengen.

En dan is het zover; de leden van Ouderen samen actief mogen zelf aan de slag. De pompoenen mogen naar eigen inzicht opgemaakt worden. Ook de leden die niet naar het Weeshuis komen krijgen een mooie pompoen thuis.

23 september heeft een van onze leden een presentatie gegeven over de Stevenskerk.

Het kadootje van 16 september was een doosje gevulde chocolaadjes.

16 september was een prachtige dag. Volop zon en een heerlijke temperatuur. Deze ochtend stonden we stil bij het afscheid van Tineke van Iersel. Tineke heeft 20 jaar de “praatgroep”onder haar hoede gehad. Nu is het tijd om het wat rustiger aan te doen en ook om op haar eigen gezondheid te letten. Er werd mooi geproken en namens de groep hebben we een mooi boeket bloemen aangeboden en een kadobon. Ondertussen was er een leuke gitariste die mooi liedjes zong.

9 september hebben we René van Hoften nog een keer gevraagd om te vertellen over de Benedenstad n.a.v. de mooie maquette die in de tuin van het Oude Weeshuis staat. Het is ontzettend leuk te horen hoe de ouderen allerlei leuke anekdotes weten over vroeger.

Het kadootje van 2 september was een heerlijk creme- setje van parfumerie Douglas. Alles ingepakt en rondgebracht door de vaste vrijwilligers Corry Zwijnenberg en Els Stouthamer

2 september kwam Silvia Hondelink van Brein in beweging weer een workshop verzorgen. Dit keer mocht iedereen een fles opmaken met heerlijk geurende droogbloemen.

26 augustus: Bingo

Het wekelijkse kadootje was dit keer een heerlijke appel-kaneelcake van onze stadsbakkerij de Bie.

Ondanks het slechte weer zijn de meeste mensen toch gekomen. Want wie wil er nu niet mee doen aan een spelletje bingo?

19 augustus stond in het teken van Nijmegen. Met de 2 groepen hebben we gezellig koffie gedronken met een heerlijk aardbeien gebakje. We hadden extra hulp van 2 meisjes van 8 jaar, Saar en Jade. Het was een gezellige boel. Het kadootje deze week was een prachtige sky line van Nijmegen met een originele CD van Ronny Ruysdael met zijn echte Nijmegen lied. Uit volle borst hebben de leden van beide groepen dit prachtige lied mee gezongen.

De kadootjes van 12 augustus was een heerlijk geurende anti muggenkaars.

12 augustus konden we nog niet in het Oude Weeshuis terecht. Het was erg warm. Om wat verkoeling te bieden hebben we onze leden uitgenodigd op het terras van koffiehuis de Heerlijckheid. Onder de bomen was het heel goed uit te houden. i.p.v. een gebakje kreeg iedereen een heerlijk ijsje met vruchten en slagroom.

Vanaf eind maart worden wij extra gesteund door het Oranjefonds vanwege de Corona crisis. Hierdoor kunnen we wekelijks kleine presentjes afgeven bij de ouderen in het centrum en benedenstad van Nijmegen.

Dit mooie project is vanaf 25 mei voortgezet door Provincie Gelderland

Het kadootje van deze week was het boek met liedjes en verhalen over de Benedenstad. Dit boek is geschreven door o.a. René van Hoften.

29 juli hadden we een geweldig leuk optreden van een buurtbewoner, Benny van Boxtel. Op verzoek zong hij vele bekende liedjes die zachtjes mee gezongen konden worden. Alles beperkt uiteraard gezien de corona regelgeving.

Een van onze vaste vrijwilligers, Ria Dijkman heeft iedereen getrakteerd op een heerlijk stukje Marikenbrood.

22 juli heeft Lucy Holl een quiz gepresenteerd met allerlei algemene vragen. Uiteindelijk was er voor alle aanwezigen een leuk prijsje.

15 juli heeft René van Hoften een lezing gegeven over de Benedenstad n.a.v. de maquette die in de tuin van wijkcentum ’t Oude Weeshuis staat. Er waren heel veel herkenbare plekken waar lang over gesproken werd.

Het kadootje van deze week was een doos Belgische bonbons met een gedichtje van Toon Hermans.

8 juli hadden we geen speciaal thema. Gewoon en ochtendje lekker koffie drinken met een gebakje en samen kletsen. Een advocaatje met slagroom gaat er altijd wel goed in. Het wekelijkse kadootje was dit keer een blikje stroopwafels.

Ondertussen gaan we ook door met onze wekelijkse kadootjes. Alle leden van onze groep Ouderen samen actief, en de ouderen die niet naar het Weeshuis komen, krijgen deze wekelijkse attentie. Deze week was het een heerlijk geurzakje van Day Warehouse. Dank aan Monique en Barbara die alles leuk voor ons hebben ingepakt. Als extraatje maken we meestal een versje of gedichtje die we bij de attentie doen. Een van onze vaste vrijwilligers, Corry Zwijnenberg, helpt hier wekelijks mee.

1 juli was weer de eerste woensdagochtend dat we binnen konden zitten in de ontmoetingsruimte van wijkcentrum ’t Oude Weeshuis. Omdat we eerst goed wilden zien hoe we om moesten gaan met de 1.5 afstand regelgeving, wilden we gewoon lekker koffie drinken met een gebakje en gezellig met elkaar kletsen. De mannen van “liedjes op maat”hebben de ouderen verrast met een heel spontaan optreden. Ze hadden een speciaal lied geschreven waar alle namen van onze leden in voorkwam. Het optreden was heel erg leuk en werd enorm gewaardeerd. Dank aan de drie heren: Peter Hendriks, Dirk wim in ‘Hof en Bert Lagerweij.

24 juni was weer een prachtige dag om in de stadstuin door te brengen. Onder de grote parasol was het heerlijk toeven. In de aangrenzende tuin van het gezondheidscentrum stond Thierry van Crepes Nomades voor ons klaar om heerlijke crepes te serveren bij de koffie. Sfeervolle Franse muziek klonk op de achtergrond.

En vandaag, woensdag 17 juni was het dan eindelijk zover: Koffiedrinken in wijkcentrum het Oude Weeshuis. Wat hebben wij er allemaal naar uitgekeken. Het was prachtig weer dus we konden heerlijk in de tuin zitten. Alles op gepaste afstand, in 2 groepen. Bij aankomst eerst even de handen desinfecteren. Het gebak hebben we natuurlijk bij onze eigen stadsbakkerij de Bie gekocht, de boeketjes bloemen bij Decora.

Ouderen samen steunen

10 juni troffen onze ouderen een geschenkje aan in de brievenbus. Dit keer een zeephart van Day uit de Moenenstraat. Daarbij een klein briefje met een uitnodiging voor 17 juni. We mogen eindelijk weer naar het Weeshuis. In 2 groepen gaan we koffie drinken. van 10.00-11.00 uur en 11.30 -12.30 uur. Ik denk dat we er allemaal heel erg naar uitkijken.

Woensdag 3 juni hebben wij onze ouderen getrakteerd op een heerlijk frisse citroencake van stadsbakkerij de Bie. Daarbij een klein gedichtje van Toon Hermans.

27 mei hebben we bij de ouderen een heerlijk kaasplankje gebracht. De kaasjes zijn aangeboden door kaashandel de Wit. Wij waren echt ontzettend verrast door deze gulle gift. De reacties waren bij het bezorgen ook heel spontaan.

20 mei bestond ons wekelijks kadootje uit een mooie legpuzzel. De foto is gemaakt door Gerie Sandmann. Ons motto”een hart voor iedereen”.

13 mei hebben wij onze ouderen verrast met een pot Vergeet mij nietjes. deze potten hebben we gekocht bij de mooie kado winkel “Bij Dré”in de Houtstraat. De pot hebben we voorzien van een knuffel etiket, bedacht door onze vaste vrijwilliger Silvia Hondelink. Enige uitleg was bij het rondbrengen wel van belang. Niet iedereen begreep dat je de 2 gedroogde teeltaarde moest weken alvorens de zaadjes er in te strooien. Sommige ouderen zagen de blokjes voor chocolade aan.

6 mei hebben we leuke thee pakketjes gemaakt. De thee hebben we bij de Spar in de Lange Hezelstraat gekocht ( steun de locals) , evenals de chocolade sinaasappelsnippers. De mooie beker van Janneke Brinkman maakt dit theepakketje compleet. Met de hulp van onze vaste vrijwilligers hebben we alles weer mooi weten in te pakken en te bezorgen bij onze ouderen. De reacties waren weer zeer ontroerend en enthousiast.

29 april heeft iedereen een lekker pakketje chocolade van Belga in de brievenbus gekregen. Met dank aan Corrie Zwijnenberg en Lucy Holl voor het helpen inpakken en bezorgen.

21 april hebben we mooie boeketjes afgegeven. De boeketjes zijn gemaakt door bloemisten Jan- en Monique van Horen van Decora. Voor een heel leuk prijsje hebben ze deze mooie kunststukjes vervaardigd.

onderstaande links laten de interviews zien van 1. Gonnie Raefs en 2. Els Stouthamer m.b.t. ons project : ouderen samen steunen.

https://www.oranjefonds.nl/projects/stichting-benedenstad-nijmegen-denkt-nog-aan-ons

https://www.oranjefonds.nl/projects/stichting-benedenstad-nijmegen-verrast-eenzame-ouderen-met-leuke-attenties

15 april hebben we setjes tijdschriften rond gebracht.

De Linda is altijd erg geliefd.
Van deze tijdschriften hebben we pakketjes gemaakt, verpakt in folie.
Corrie was druk met het schrijven van de adres labels.

Corona

18 maart 2020 zou de volgende activiteit zijn. Maar helaas kregen we te maken met het Corona Virus. Alle bijeenkomsten werden afgelast. Onze groep ouderen, die veelal alleen staand zijn, zijn door deze crisis hard getroffen. Om het gemis van de bijeenkomsten enig zins te compenseren gaan we iedere week een kleine attentie langs brengen. Dit kunnen we doen door de financiele steun van het Oranjefonds. Het corona project noemen we “Ouderen samen steunen”. Onze vaste vrijwilligers helpen mee om iets te maken en om het vervolgens rond te brengen. Woensdag voor Pasen hebben we leuke zelf gemaakte ( door Bea Bernaards), paashaasjes gebracht.

4 maart Handwerken

De keuze is reuze!

19 februari carnaval

5 februari 2020

Het voorjaar in huis halen met een narcis in een potje

wie jarig is trakteert

22 januari 2020

film ochtend

8 januari 2020

Nieuwjaar quiz met de kinderen van de Petrus Canisius school groep 7

Koffie kopjes spel met de kinderen van basis school Petrus Canisius groep 7

18 december 2019

Feestelijke jaarafsluiting met kerst lunch van beide groepen senioren.

11 december 2019

Kerststukjes maken met de kinderen van de Petrus Canisius school groep 7

27 november 2019

Uitstapje naar Chocobreak, Commanderie Nijmegen.

Demonstratie chocolade maken en bonbons.

13 november 2019

Bingo georganiseerd door de kinderen van basisschool Petrus Canisius groep 7.

30 oktober 2019

Halloween, workshop pompoen pimpen samen met de kinderen van basis school Petrus Canisius groep 7

16 oktober 2019

Uitstapje naar Harm’s Hoeve. Kalfjes knuffelen.

2 oktober 2019

Kinderboekenweek. Thema Poezie. Voor wie het nog had, mocht haar poeziealbum meenemen. Er was zelfs een boekje uit 1942! Ook lieten we mooie liedjes en gedichtjes horen van Toon Hermans en Wim Sonneveld.

18 september 2019

Wenskaarten maken samen met de kinderen van de Petrus-Canisiusschool (groep 7). Financieel mede  mogelijk gemaakt door de Kinderraad  van de Gemeente Nijmegen en Fonds Sluyterman van Loo.

4 september 2019

Uitstapje naar fruitbedrijf de Woerdt in Ressen.

3 juli 2019

Zomerafsluiting met lekkers high tea en optreden van de Weesgegroetjes

12 juni 2019

uitstapje naar de Hortus Arcadie

29 mei 2019

Oud-Hollandse spelen waarbij het koekhappen zeker niet mocht ontbreken.

15 mei 2019 Workshop kunst, met thema Vincent van Gogh

21 november was het thema: bekende TV duo’s van toen.

Voor de quiz TV duo’s van toen hebben we een aantal kinderen van basisschool Petrus-Canisius uitgenodigd. Samen met de ouderen moesten ze raden welke bekende duo’s te horen en/of te zien waren. Het viel uiteindelijk nog niet eens mee om alles goed te raden. De ochtend vloog voorbij en en werden veel herinneringen opgehaald bij het zien van de leuke fragmenten van bijv. snip & snap, de Mounties, de weekendquiz, wie van de drie en Bassie en Adriaan.

Ondertussen kon er volop gesnoept worden van de pepernoten, banket en lekkere koekjes.

We zijn begonnen met ons nieuwe project: “ouderen samen actief”. Onze doelgroep zijn de veelal eenzame ouderen die niet snel zelf iets ondernemen. Door allerlei activiteiten aan te bieden willen we de ouderen meer betrekken bij een variatie van allerlei workshops. We proberen zoveel mogelijk interactief bezig te zijn.

De financiering van dit mooie project is mede tot stand gekomen door de volgende fondsen:

Fonds Sluyterman van Loo, Stichting  Pape Fonds, Cooperatiefonds Rabobank Rijk van Nijmegen en  Oranjefonds