Maquettehuis

Inmiddels is de zomer voorbij en zitten we in de herfst. Heel wat wandelaars en toeristen hebben kunnen genieten van de mooie maquette. Helaas waren de bezichtigingsmogelijkheden beperkt vanwege de Corona voorschriften.

Het groen dak is er op! Met dank aan de fa. Groen op dak, Steven van der Linden. Ook dank aan de overige sponsoren Gemeente Nijmegen en het Waterschap.

Het maquettehuis is af!

Dankzij heel veel vrijwilligers uit de buurt is het maquettehuis nu af.

Tijdens de NL doet dag van het Oranjefonds op 13 maart a.s., proberen we met een aantal

vrijwilligers de buitenkant nog van een extra verflaag te voorzien.

Rond die tijd verwachten we ook dat het groene dak aangelegd zal worden.

De subsidiering hiervan is rond.

Tijdens de open dag van wijkcentrum ’t Oude Weeshuis op 16 mei 2020 zal het maquettehuis officieel geopend worden door burgemeester Bruls.

Om 12.00 uur zal hij het lint doorknippen.

Het maquettehuis staat er. De binnenkant moet nog verder afgewerkt worden. De electriciteit is aangelegd. het schiet nu echt op.

Ondertussen is er heel wat gebeurt m.b.t. het te realiseren maquettehuis.

Jo Janssen is in de Hugo de Grootstraat aan de gang gegaan met het fabriceren van het gebouw

In de tuin is de fundering uitgezet en betonijzer-matten gelegd.

Zodra het beton gestort en gehard is kan het gebouw verplaatst worden van de Hugo de Grootstraat naar de tuin. Vervolgens kan het geplaatst worden.

Het wachten is nu op het cement om te kunnen storten.

We hopen nog voor de zomervakantie e.e.a. gerealiseerd te hebben.

Stichting benedenstad Nijmegen heeft met financiële bijdragen van diverse subsidieverstrekkers en fondsenwerving een prachtige stadstuin kunnen realiseren bij buurtcentrum ’t Oude weeshuis aan de Papengas 8 in Nijmegen.

Waar nu nog extra financiën voor nodig is, is de realisatie van een maquette huis.

Wijlen Frans Friederichs heeft een prachtige maquette gemaakt van de benedenstad, gezien vanaf de Waal, uit 1932. Alles is tot in de perfectie na gemaakt.

De maquette is in zijn geheel ca. 12. mtr. Lang.

Achter in de stadstuin is een ruimte gereserveerd voor dit gebouwtje. De fundering is reeds aanwezig en elektra is er al naar toe gelegd.

De benodigde vergunning is ook afgegeven door de gemeente.

Wat nu nog ontbreekt is voldoende geld om het gebouw te plaatsen en in te richten.

Klimaatbeheersing is een belangrijk onderdeel van deze inrichting.

Als het gebouwtje gemaakt kan worden en de maquette geplaatst, dan is het een hele mooie aanvulling op hetgeen deze unieke plek in de benedenstad te bieden heeft.

Alle dagen is deze mooie tuin geopend voor bezoekers ( zolang er beheer aanwezig is in het Weeshuis). De vele toeristen die Nijmegen dagelijks ontvangt kunnen ook deze mooie tuin bezoeken en dan de maquette bewonderen.

De Nijmeegse gidsen van het Gilde kunnen heel wat vertellen over de maquette.

Uiteindelijk rekenen wij erop dat de realisatie van het maquettehuis een bijzondere bezienswaardigheid zal worden en een toevoeging op de vele unieke plekjes die Nijmegen te bieden heeft.